Praėjusią savaitę mūsų gimnazijoje viešėjo mokiniai ir mokytojai iš Estijos ir Danijos. Šią galimybę mums suteikė Baltijos šalių projektas „Nordplus”, kurio esmė yra bendrauti, mokytis, pažinti kitą kultūrą ir bendradarbiauti. Visą savaitę mūsų svečiai dalyvavo įvairiose veiklose, ėjo kartu į pamokas, lankė Anykščių gražiausias vietas, vakarop susitikdavo miesto parke ir įvairiai leisdavo savo laisvalaikį. Mūsų gimnazistų šeimos šiltai priėmė mokinius svečius į savo namus ir svetingai jais rūpinosi. 
Visas būrys mokytojų ir mokinių prisidėjo prie to, kad mūsų svečiai būtų užimti ir turėtų galimybę „pačiupinėti” ne tik įvairias veiklas, bet ir patys pajaustų, kuo gyvename mokykloje. Miglė Baltrušiūnė su Guostė Stankevičiūtė, Miglė Kisieliūtė, @Vytautas Alistair Gindrėnas ir kitais pristatė tautinius šokius, Neringa Cimbalistienė su Ugnė Timukaitė ir Elžbieta Bugailiškytė – tautines dainas, Renata Miškinienė su Tomas Žąsinas ir Egle Pipiraite – kino klubo veiklą, Julius Jakubenas – teatrą, Andrius Vitkūnas – STEAM anglų kalbos pamoką, Ina Gailiūnienė – visos dienos “pamoką „apie „Smėlio kelionę”, kurioje savo nuostabius vertėjos įgūdžius pademonstravo Gabrielė Šilaikaitė. Aušra Juodvalkė keliavo su visais į Niūronis kepti gardžios duonos, o kitą dieną – miesto traukinuku grožėtis Lajų taku. Visuose reikaluose mums padėjo Vilma Buivydienė, o mūsų gimnazistai maloniai nustebino ne tik svečius, bet ir mus, savo iškalba, talentais, įgūdžiais ir atsakingumu. Štai kaip apie veiklas atsiliepė mūsų mokiniai:
“Pasivaikščiojimas po Anykščių senamiestį buvo labai įdomus. Manau, kad Arnas labai paprastai ir įdomiai papasakojo apie Anykščių kraštą ir anykštėnus. Po to ėjome į Angelų muziejų, ten buvo smagu vėl pamatyti angelų ekspoziciją ir atvėsti nuo spiginančios saulės. Tada lipome į bažnyčios bokštą, bandėm pamatyti mokyklą ir savo namus. Ėjome pro užtvanką į Siauruko muziejų, ten matėme senovinių mašinų ir motociklų ekspoziciją, o vėliau ir pagrindinę siauruko ekspoziciją, buvo linksma ir įdomu, nes gidas buvo linksmas, nemokėjo anglų k. ir buvo smagu stebėti kaip Arnas vertėjauja. Buvo labai gera vaikščioti, nes galėjome kalbėtis ne tik su Polina (ji gyveno su manimi), bet ir su kitais užsieniečiais. Be to, Polina galėjo susipažinti su mano draugėmis, kurios irgi ėjo kartu”. – Radvilė Laurinavičiūtė.
„Lietuviškų dainų ir šokių pamoka man pačiai labai patiko. Ne visi mes patys mokam savo dainas ir šokius, tad buvo labai įdomu juos pasimokyti. Šokti man patiko kiek labiau, nes buvo daugiau judrumo ir vaikams iš kitų šalių lengviau suprasti, ką reikia daryti. Tautiniai šokiai atskleidžia mūsų kultūrą, tad ši idėja buvo puiki. Be to, svečiai galėjo prasijudinti” – Simona Šeštokaitė.
Tokių ir panašių smagių atsiliepimų girdėjome beveik iš visų jaunuolių. Kai kurie dalyviai turėjo progą pripildyti savo patirčių krepšelį ir ne tokiomis maloniomis patirtimis, tačiau iš jų juk mokomės ir žinome, ką kitą kartą darytume kitaip. Refleksijos metu išgirdome labai gerų pastebėjimų ir tobulintinas projekto veiklas. Ir visgi, dauguma vaikų paminėjo, kad geriausias ir įsimintiniausias laikas buvo tuomet, kai jie susitikdavo po pamokų ir laisvai leisdavo laiką kartu. Juk taip ir gimsta draugystės! Projekto tęsinys bus Danijoje lapkričio mėn.